Отломките, образувани след руски противоракетен тест, "не представляват заплаха за космическите дейности", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Той каза, че ракетата е ударила стар руски сателит от 80-те години на миналия век с клинична прецизност.

Сателитът "Космос-1408" орбитира на височина от 645 километра или с 200 км над МКС. Унищожението му е създало минимум 1 500 отломки, които са разположени на височина от 440 до 520 километра. Именно те създават потенциална опасност за МКС.

В момента на борда на космическата станция има седем членове на екипажа - четирима американци, двама руснаци и един германец - и орбитира на височина от около 420 км.

Сателитът е бил унищожен от ракетата A-235, създадена да пази Москва от ядрени атаки. Тя може да унищожава ядрени глави в орбита, но и да се използва като антисателитно оръжие. Ракетата се тества от 2014 година, но това е първото й "бойно кръщение".

По-рано САЩ осъдиха Русия за провеждането на "опасен и безотговорен" тест в понеделник.

В него се казва, че космическите отпадъци са принудили екипажа на борда на Международната космическа станция (МКС) да се приюти в капсули.

В момента на борда на МКС има седем членове на екипажа - четирима американци, двама руснаци и един германец - и орбитира на височина от около 420 км.

Във вторник руското министерство на отбраната потвърди, че ден по-рано руска ракета е унищожила спътника, който е бил неактивен. Министерството каза, че Китай, Индия и САЩ вече са провеждали подобни тестове.