Руският военен телевизионен канал "Звезда" публикува ново видео на летящи във въздуха самолети от пето поколение Су-57. В клипчето те се движат на минимална дистанция и се чуват коментари на пилотите.

Су-57 е най-модерният руски самолет. Той е създаден, за да замени тежкия изтребител Су-27. Той е с ниска радарна видимост и има необходимите технологии, които да го квалифицират като изтребител от пето поколение. Единствените други самолети от тази генерация са американските F-22 Raptor и F-35 Lightning II, както и китайския J-20.

Вижте как изглежда Су-57 >> >> >>

Според анализаторите, технологията му за ниска радарна видимост разчита на ъгловите форми и специално покритие, но отстъпва на американските F-22 Raptor и F-35 Lightning II, а може би дори и на китайския J-20.

Това в което Су-57 е по-добър от своите конкуренти е маневреността. Заради лимитациите наложени от стелт технологията, тези самолети са по-малко маневрени, а понякога и тромави във въздуха. Руснаците обаче са успели да направят Су-57 достоен наследник на Су-27, който има свръхманевреност.

Руският изтребител разполага с два мощни реактивни двигателя, като максималната му скорост без форсаж е 2100 км/ч. Количеството на боеприпасите, които самолетът може да носи е над 10 000 килограма.

Една бройка от Су-57 струва около 50 милиона долара - два пъти по-евтино от F-35 Lightning II.