Разработената в Русия миниатюрна роботизирана подводница "Цефалопод" е ефективно средство за защита на собствени и унищожаване на вражески кораби. Тя съчетава малки размери и маневреност с рентабилност: евтиният дрон може да унищожава кораби, чиято цена е с няколко пъти по-висока, пише Russia Beyond.

Напоследък Русия постигна значителен напредък в създаването на безпилотни кораби за подводни войни, пише Military Watch. През 2018 г. беше представена стратегическата система "Посейдон", по отношение на бойната мощ, сравнима с пълноценна ядрена подводница, въоръжена с ядрени ракети. Сега "Посейдон" се тества заедно с носеща подводница, пише "Российская газета".

Това са приблизителните размери на "Цефалопод"

Снимка: Twitter

Стратегическият "Посейдон" със 100-мегатонна термоядрена бойна глава беше засенчен от друг подводен робот - не по-малко смъртоносен. Първата информация за "Цефалопод" се появи през 2015 година. Подводният дрон с размерите на автобус се създава от ЦКБ "Рубин", един от водещите разработчици на руски подводници, в сътрудничество с други специализирани предприятия. Участието в проекта на ОКБМ "Африкантов" предполага, че дронът най-вероятно ще е с ядрено задвижване.

"Цефалопод" е въоръжен с леки 324-милиметрови торпеда MTT - този калибър обикновено се използва за борба с подводници, от което можем да заключим каква е целта на дрона. Една от възможните задачи може да бъде ескортът на стратегически подводници с ядрени ракети на бойно дежурство. Ударни подводници вече се използват за тази цел, но те имат и други задачи.

Също така роботът ще бъде много полезен за защита на военноморски бази и сондажни съоръжения - включително във вътрешни морета като Балтийско и Черно. "Цефалопод" има витло с много лопатки и няколко подрулващи устройства, което му осигурява отлична маневреност.