Група млади руски учени работят над концепция за свръхзвуков пътнически самолет, съобщи генералният директор на руския Централен аерохидродинамичен институт (ЦАГИ) Сергей Чернишев.

Става въпрос за учени, студенти и аспиранти от Московския физико-технически институт (МФТИ), уточни Чернишев и допълни, че бъдещият самолет ще може да транспортира хора през океани със скорост, която е 7-8 пъти по-висока от скоростта на звука, предава Russia Beyond.

В края на януари руският президент Владимир Путин се изказа в подкрепа на създаването на гражданска версия на свръхзвуков самолет на базата на Ту-160, припомня Интерфакс.

Вижте как изглежда Ту-160 >> >> >>

"Трябва да се направи гражданска версия", каза Путин, докато гледаше полет на новия свръхзвуков ракетоносец Ту-160 "Петър Дейнекин" на 25 януари в Казан. Той отбеляза, че в момент е по-бързо да се стигне със самолет до Ню Йорк, отколкото от Калининград до Владивосток.

На свой ред началникът на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар съобщи на Путин, че корпорацията вече има проект за подобен свръхзвуков граждански лайнер.