САЩ държат голяма част от патентите за машините, произвеждащи чипове. Така много от производителите трябва да се съобразят със санкциите на Вашингтон и да откажат поръчки за процесори от Русия или Китай. От Руската академия на науките (РАН) се похвалиха, че са на път да създадат напълно независими собствени машини за производство на съвременни чипове.

Руският институт е в процеса на създаване на литографски скенер, който може да произвежда чипове, използвайки производствени технологии от клас 7 нанометра. Машината трябва да е готова до 2028 г.

Тя трябва да бъде по-ефективна от инструмента Twinscan NXT:2000i на ASML, чиято разработка отне повече от десетилетие.

След като Русия отприщи кървавата си война срещу Украйна на 24 февруари, Тайван бързо забрани доставките на модерни чипове за нацията. САЩ, Обединеното кралство и ЕС след това последва санкции, които на практика забраняват на почти всички договорни производители на чипове с модерни фабрики да работят с руски субекти. Освен това компании като Arm не могат да лицензират своите технологии на базирани в Русия дизайнери на чипове.

В резултат на това руското правителство въведе национална програма за разработване на собствена 28nm технология за производство до 2030 г. Ключово за Москва е обратното инженерство на възможно най-много чуждестранни чипове и обучение на местни ИТ таланти в разработката на местни чипове.

Към този момент най-модерната фабрика в Русия може да произвежда чипове, използвайки 65nm производствена технология. Това обаче е морално остаряла технология на няколко десетилетия, съобщи правителственият сайт "Стратегия за развитие на региона Нижни Новгород".

Междувременно американски и европейски производители на фабрични инструменти не могат да доставят оборудването си на Русия поради санкции, така че страната трябва да проектира и изгради вътрешно оборудване за производство на чипове и платки.

Руският институт по приложна физика на РАН възнамерява да надмине всички очаквания и да произведе 7nm литографски скенер до 2028 г. Това е изключително сложен апарат, който включва високоефективен източник на светлина, сложна оптика и прецизна метрология.

Ако институтът осъществи заявките си, това ще е рекорден напредък, в който технологичното изоставане на Русия може да бъде наваксано.

За жалост на Москва, литографски скенер не е единственият необходим производствен уред. Русия ще трябва да създаде от нулата голям инвентар от машини и да изгради производствени мощности по нов стандарт, ако иска да има свои собствени чипове.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО