Руското министерство на външните работи обвини Държавния департамент на САЩ, че разпространява дезинформация, след като в публикация по случай Международния ден на космонавтиката той не е споменал Юрий Гагарин, предаде Асошиейтед прес.

На 12 април 1961 г. съветският космонавт става първият човек, летял в космоса.

В пост на рускоезичната си страница във Фейсбук Държавният департамент на САЩ отбеляза, че първият полет на човек в космоса е станал факт преди 59 години, но не назова поименно кой го е извършил.

"Това е дезинформация и подъл прийом от епохата на постистината", реагира на своята страница в социалната мрежа руското външно министерство.

Генералният директор на руската държавна космическа корпорация "Роскосмос" Дмитрий Рогозин също реагира гневно на пропуска на Държавния департамент на САЩ.

"Космосът без Юрий Гагарин, Първата световна война без руската армия, Берлин 45-а без съветски флагове, таблицата на Менделеев без Менделеев. . . Опитите да бъде заличена руската следа в световната история ще лишат от памет не нас, а тези задокеански пакостници, които правят това", коментира Рогозин, цитиран от ТАСС.