Автоматът "Калашников" е основното оръжие на армията и спецназа от края на 40-те години на миналия век. Той си е спечелил репутация на надеждна машина, тъй като работи в дъжд и сняг. Сега конструкторите са решили да заемат нова ниша с АК в сектора на безшумните оръжия, предава Russia Beyond.

От края на 1980-те години на въоръжение в руските спецназ има две винтовки с вградени шумозаглушители ВСС "Винторез" и АС "Вал", които са предназначени за работа с цели на разстояние до 400 м.

Вижте снимки >> >> >>

"Ресурсът на "Вал" и "Винторез" е около 5000 изстрела. Просто казано, след като сте изстреляли няколко хиляди патрона, оръжието трябва да бъде сменено с друго, тъй като някои от механизмите се износват. Това, меко казано, е неудобно, тъй като в една тренировка с оръжие се произвеждат по 300 изстрела. Накратко, тренираш месец и пишеш заявка за замяна на винтовката с нова", казва източник от руските силови структури, пожелал анонимност.

Според него оръжието не може да работи без заглушител, а в конструкцията има редица малки детайли, които лесно се губят по време на почистване и разглобяване.

Въпреки тези недостатъци, стрелецът нарича ВСС "Винторез" и АС "Вал" нелоши междинни оръжия между класическите АК и снайперските винтовки. Тъй като, въпреки техническите недостатъци, винтовките могат ефективно да отстраняват вражеските цели по зададена дистанция от 400 метра.

"Например ефективният обхват на АК с калибър 5,45х39 мм завършва на разстояние 250-300 м, а снайперските винтовки в най-малкия калибър .308 работят на разстояние 500-600 м. Но в случая с тях цената вече играе роля, като започва от няколко хиляди долара за винтовка, така че не всяко подразделение в Русия може да си ги позволи", добави той.

Всички тези оперативни недостатъци и желанията на стрелците подтикват оръжейниците да създадат нова безшумна и в при това компактна винтовка за скрито унищожаване на цели. Това е щурмовата пушка АК-9 под специален патрон 9х39 мм за безшумна стрелба. Този боеприпас ви позволява да пробивате бронежилетки от втори клас на защита и небронирана военна техника на разстояние 400 метра.

Технически, AK-9 е продължение на класическата конструкция на AK-74M. Основната разлика между тях е в съкратените отвори на газоотвода и цевта в сравнение с прародителя. Плюс - новите дозвукови 9х39-мм боеприпаси, които отстъпват на АК-74М по бойни характеристики, но позволяват безшумна и безпламенна стрелба по цели, за разлика от 5,45х39 мм.

В долната част на АК-9 има възможност за подцевен гранатомет, както и лазерен целеуказател, сдвоен с тактическо фенерче. От лявата страна на цевната кутия има стандартна планка за инсталиране на оптически колиматор и нощни прицели.

Новият автомат, за разлика от ВСС "Винторез" и АС "Вал", може да стреля както с, така и без заглушител. Предишните модели работеха само с шумозаглушител. Оръжието се захранва от боеприпаси от сменяем кутиен пълнител с капацитет от 20 патрона.

Ако говорим за режимите на огън, то за АК-9 те остават класически - единичен и автоматичен. Няма новости като произвеждането двоен изстрел, както при новия АК-12.

В момента автоматът е в етап на окончателна доработка въз основа на резултатите от опитната експлоатация в подразделенията със специално предназначение в Русия. Моделът може да бъде представен на обществеността по време на предстоящия салон "Армия-2020" в района на Москва в края на август 2020 година.