Русия обяви, че е създала технология, позволяваща наблюдение на социалните мрежи и забелязване на смятаното за деструктивно поведение сред младежите, като целта е да бъде намален броят на случаите на насилие, предаде Франс прес.

Това беше обявено, след като през миналия месец при стрелба в университет в Перм загинаха 6 души. Правозащитници се опасяват, че тази технология може да бъде използвана за заглушаване на критичните към властите гласове.

Според държавната агенция за младежта Росмолодьож неправителствената организация Център за изучаване и мрежово наблюдение на младежката среда, създадена през 2018 г. по инициатива на президента Владимир Путин, е създала софтуер, позволяващ "да се открива бързо разпространението на разрушителни субкултури сред младежите".

"Системата ще бъде използвана за наблюдение на общодостъпната част от руския сектор на социалните мрежи", обяснява агенцията в изявление за Франс прес.

Друга създадена от същата организация система, наречена "Ангел.Деструктив", позволява наблюдение на телекомуникациите и интернет като цяло, според същия източник.

Втората програма ще предупреждава властите за информация, подтикваща "децата и младежите към вземане на решения, които поставят живота им в опасност", както и за признаци за особено опасни отклонения.

Според държавната агенция неправителствената организация вече предоставя информация на органите на реда за "намерения за извършване на незаконни или антисоциални действия".

През септември руските издания РБК и "Ведомости" бяха съобщили, че правителството е отделило над 1,5 милиарда рубли (около 17,5 милиона евро) за разработването на подобна система, припомня Франс прес.

Защитници на правата на човека се опасяват, че подобна технология може да автоматизира "потискането на онлайн дейности" и я определят като "много сериозна заплаха за свободата на словото".

"Много малко вероятно е да бъде постигната крайната цел, но системата може да доведе до проблеми за много потребители и активисти", заявява Саркис Дарбиниан от правозащитната организация Роскомсвобода. Според него подобна система представлява огромен риск "за свободата на хората, които изразяват негативно отношение към властта".