Започна формирането на експортния облик на танка от ново поколение Т-14 "Армата". Специалистите решават какви елементи от конструкцията могат да бъдат поставени за износ и какво да се монтира само на версията на танка за руската армия, пише "Интерфакс", като се позовава на свой източник.

Вижте как изглежда Т-14 "Армата" >> >> >>

Друг събеседник на агенцията съобщи, че машината вече е получила експортен паспорт, но няма официално потвърждение на информацията, предава Russia Beyond.

Анализаторите са убедени, че някои особености на танка ще останат налични само за Русия, а експортната му версия ще е без тях. Повечето от системите обаче ще останат непроменени.

За подготовката на "Армата" за продажба на световния пазар съобщи и министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров. По негови думи интерес към танка има във връзка с тестването на машината в Сирия. Доставките на Т-14 зад граница ще започнат след изпращането на първите партиди "Армата" в руската армия.

Руското министерство на отбраната има договор за доставката на два батальона Т-14 и батальон тежки БМП Т-15, както по-рано съобщи руският заместник министър на отбраната и към момента вицепремиер на страната Юрий Борисов.

"Армата" е единственият в света танк от трето следвоенно поколение. Главната му разлика от другите машини е в структурата. Куполът му е необитаем, екипажът се намира в изолирана бронирана капсула далеч от боекомплекта, управлява се дистанционно. Използвана е многостепенна защита от съществуващите и перспективните средства за поразяване, отбелязва "Российская газета".