В кая на януари руската държавна корпорация "Ростех" разкри детайли за бойната екипировка, която следва да замени "Ратник-2" и да промени ситуацията на бойното поле, предава Russia Beyond.

Както заяви шефът на "Ростех" Сергей Чемезов, "Сотник" (позната още като Centurion), ще е лека като перо и автоматично ще се настройва към типа на тялото на войника. Това значи, че "Сотник" ще може да издържа на директни удари с .50 BMG (куршумът е способен да пробие лекобронирана машина от разстояние 2 км) при които войникът ще оцелее.

Вижте как изглежда екипировката "Сотник" >> >> >>

Тя ще бъде направена от руско полиетиленово влакно.

"Оборудването няма да ограничава движенията и ще позволява да носиш допълнително тегло, нужно за изпълнението на специални мисии", заявиха от корпорацията.

В бъдеще "Сотник" няма да е способна просто да предпазва от летящи със 670 м/с куршуми, но и да притъпява ударния импулс, който също причинява сериозни щети на вътрешните органи, дори когато защитата не е пробита. "Очакваме да постигнем такъв ефект чрез използването на специални ударопоглъщащи компоненти", отбелязаха от пресслужбата на "Ростех".

Както каза през ноември директорът на оръжейния комплекс на корпорацията Бехан Оздоев, Centurion ще е по-лека, по-ергономична, по-надеждна и по-технически напреднала от "Ратник". Оборудването, отбеляза Оздоев, може да получи роботизирани добавки, както и елементи на изкуствен интелект.

Има още и възможност да се включи активен титаниев екзоскелет с мини електрически моторчета. Специалистите от корпорация "Ростех" в момента работят над енергийните източници за новия екзоскелет.