Новите танкове с повишена защита Т-72Б3Mзапочнаха да пристигат в сухопътните части на армията на Русия, съобщава ТАСС, цитирайки главнокомандващия на наземните бойни части генерал Олег Салюков.

Танкът Т-72Б3M е подобрена версия на T-72Б3. Според производителя на превозното средство, "Уралвагонзавод", машината разполага с високо автоматизирана система за стрелба, по-усъвършенствани 125-милиметрови оръдия, нови високоенергийни боеприпаси и последното поколение на динамична защита "Реликт".

Вижте как изглежда Т-72Б3M >> >> >>

Машината разполага и с нови панорамни системи за топлинно виждане. Системата за прицелване разполага с лазер и е допълнена от компютър изчисляващ балистиката на изстреляния снаряд.

Двигателят на танка също е нов, като е съчетан с автоматична трансмисия . Мощността е 1,130 к.с., а с един резервоар машината може да измине 550 км. Руснаците са инсталирали и ново окачване, което не само да подобри офроуд характеристиките на танка, но и комфорта на екипажа.

На практика T-72B3M става много сходен с Т-90. По някой параграфи, като новата динамична защита и по-мощният двигател, ъпдейтнатия Т-72 води пред Т-90.

Руснаците не разкриват мащаба на плановете им относно Т-72Б3M, но е много вероятно голяма част от бройките Т-72 да бъдат осъвременени до В3М.

Салоюков добавя, че от началото на 2018 г. в сухопътните войски на Русия са пристигнали над 2 200 нови модерни бойни машини и друго оборудване. Освен Т-72Б3M, сред тях са ракетните системи "Бук-МЗ", арктическата модификация на системата за противовъздушна отбрана "Тор-М2", системите за залпов ракетен огън "Торнадо-Г", пехотните бойни машини "БМП-3" и бронетранспортьорите "БТР-82А".