Московският държавен технически университет "Бауман" е разработил технология за промяна на ледената структура, така че тя да може да се използва за изграждането на летища в Арктика. От Министерството на отбраната разглеждат въпроса за военното приложение на това откритие, съобщава един от разработчиците Евгений Сторожук пред ТАСС.

Той обясни, че тежките военно-транспортни самолети Ил-76 ще кацат на такива летища. По думите му проектът ще се казва "Площадка" и ще бъде предназначен за континенталните територии на Арктика, които са сковани от вечната замръзналост.

Вижте как се справя Ил-76 на ледени писти >> >> >>

Проектът включва създаването на предварително изработени ледени летища. Това се постига чрез промяна на ледената покривка с помощта на специални химикали, позволяващи кацането на тежките самолети.

Евгений Сторожук отбеляза, че пистата е достатъчно силна и пукнатините, които се появяват, ще бъдат проверени с оптични сензори. Замразяването ще се гарантира и при опасност от разтапяне на летището.

Русия планира да увеличи военното си присъствие в най-северните райони на страната. Очаква се те да станат точка на бъдещ геополитически сблъсък, заради наличието на доста природни ресурси.

Възможността за бързото и евтино изграждане на летища в Арктика и способността за бързо транспортиране по въздух и струпване на сили е от огромно значение за Москва.