Новият руски танк на платформа "Армата" може да се появи в чуждите армии, след като постъпи на въоръжение в руската армия, пише Russia Beyond.

Най-новият руски танк "Армата" в бъдеще може да излезе на световния оръжеен пазар. Това съобщи в. "Ведомости", като цитира шефа на "Уралвагонзавод" Александър Потапов.

 Вижте как изглежда "Армата" >> >> >>

"Всички чуждестранни поръчители обичат да правят покупки, по правило, когато товарът бъде придобит от руското министерство на отбраната. В най-близко време ще разработим паспорта на експортния облик, а самите доставки, при получено разрешение от ръководството, могат да станат реални още в обозримо бъдеще", каза Потапов.

Той подчерта още, че в близките години танкът няма да има чуждестранни аналози.

"Армата" е първият танк, който реализира концепцията за "мрежовоцентрична война", в която Т-14 се използва преди всичко като машина за разузнаване, целеуказание и коректировка на огъня на самоходни артилерийски установки, зенитни ракетни комплекси и танкове Т-90, които съпровождат тактическото си звено.

Това означава, че концептуално Т-14 няма да достигне масовите количества на производство на Т-72 (произведени около 25 000 бройки) и Т-90 (произведени около 3 200 бройки).

Първоначално Русия планира да се сдобие със 100 единици от Т-14 "Армата".

Пред обществото Т-14 беше представен на парада на Победата през 2015 г., припомня ТВ "Звезда". Машината разполага с пълно цифрово оборудване, необитаема кула и изолирана бронирана капсула за екипажа. Едновременно с него на 9 май видяхме и други изделия на платформата "Армата". Още през същата година беше изготвена предсерийна партида от 20 танка.

T-14 е снабден със 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82 (с възможност за инсталация на 152-мм 1А83) с дистанционно напълно дигитализирано управление.

Изолираната бронирана капсула за екипажа, намираща се зад мощна броня, дава възможност на танкистите да оцелеят дори в случай на пряк удар в купола и изгаряне на боекомплекта.

Бойната машина е способна да издържи всяко попадение от болшинството съвременни и перспективни типове противотанкови снаряди и ракети.