Първият полет на възвръщаема степен на ракета-носител "Крило-СВ" е планиран за 2021 - 2022 г., предаде ТАСС. Това заяви генералният директор на руския Фонд за перспективни изследвания Андрей Григориев.

"На първия прототип с масогабаритен макет на ракетния двигател ще бъде отработено изстрелването на възращаемата степен в дозвуков режим. Полетът й е планиран за 2021 - 2022 г.", каза той.

Вижте как ще изглежда руската ракета за многократна употреба >> >> >>

По време на полета възвръщаемата степен в управляем режим първо ще ускори от нулева до свръхзвукова скорост, а след това ще намали скоростта си и ще кацне на летище. По думите на Григориев, е разработен математически модел на полета на "Крило-СВ", определени са ключови конструктивни решения, свързани с оптималния тип ракетен двигател и характеристиките му.

Русия има планове за спомагателни ракети, които да се използват повторно, още от 80-те години на миналия век. Те използват концепцията на разтварящите се във въздуха крила и кацането като самолет. Най-близо до създаването е бил прототипът на спомагателния ускорител "Байкал". Именно върху него ще се базира и новия проект, който трябва да се реализира в началото на идното десетилетие.