Научно-производственото обединение "Андроидна техника" разработва робота "Изпитател", който ще стане първият пилот на руския космически кораб "Орел", известен по-рано с названието "Федерация", предаде ТАСС.

Това заяви изпълнителният директор на "Андроидна техника" Евгений Дудоров. Планирано е роботът да бъде създаден към 2022 г.

"Ако не възникнат никакви проблеми, "Изпитател" ще е готов през 2022 г. Роботът ще бъде на борда на "Орел" в първия и втория му изпитателен полет", каза той.

Дудоров отбеляза, че се разглежда възможността роботът да участва в мисии до Луната и Марс.

Първото изстрелване на "Орел" без космонавти на борда е планирано за 2023 г. от космодрума Восточний, но скачване на кораба с Международната космическа станция (МКС) не се предвижда.

През 2024 г. "Орел", отново без космонавти на борда, ще извърши втори полет - този път със скачване с МКС. Пилотираните полети на "Орел" ще започнат през 2025 г.

За решението робот да осъществи първия полет на новия космически кораб е повлиял резултатът, постигнат с андроида "Фьодор".

Антропоморфният робот "Фьодор" е разработен от Фондацията за перспективни изследвания и неправителствената организация "Андроидна техника". Наскоро той се завърна от Космоса, след като прекара няколко дена на борда на Международната космическа станция. Там експерименти с него извършваха космонавтите Алексей Овчинин и Александър Скворцов.