Министерството на отбраната на Руската федерация публикува кадри от ученията, които нарече "уникални за този вид авиация".

Според информационната агенция към МО, цитирана от "Российская газета", пилотите на транспортният армейски самолет Ил-76 са упражнили изхвърлянето на дневни и нощни осветителни въздушни бомби и радиофарове, за да обозначат точката на прицелване и последващото кацане на въздушния десант.

Вижте как изглежда Ил-76 >> >> >>

След бомбардировките е била възпроизведена стрелба от оръдия по цели, обозначаващи леко бронирани наземни превозни средства. Ученията са се провели на полигона Кушалино в Тверска област, като в тях са участвали съединения от три района на Западния военен окръг, предава Russia Beyond.

"Практическите бомбардировки бяха проведени от 4000 м през деня и 600 м през нощта, стрелба на живо беше извършена на височина от около 400 метра. Точността на използването на въздушни бомби беше осигурена от редовната система за наблюдение и навигация на самолети Ил-76", обясниха от МО на РФ.

Чуждите медии обърнаха внимание и на не особено стандартното приложение на руската военнотранспортна авиация.

В епизод на The Drive, полетите бяха наречени "любопитни учения" за съвременните военновъздушни сили. В материала се отбелязва, че Ил-76МД може да носи четири бомби П-50Т на пилони под всяко крило и вместо осветителни транспортери може да използва бойни глави.

Изданието припомня, че началото на подготовката на екипажите на военно-транспортни самолети за задачите по нанасяне на удари по вражески цели в руските ВКС е обявено преди пет години.

Дизайнът на крилата на Ил-76МД напълно позволява това. Освен това други самолети от съветско време могат да бъдат оборудвани с бомби. Например Ан-26.

Иракските ВВС активно използват своите танспортни самолети Ан-32 като бомбардировачи в първите години на борбата с терористите. Индия също преобразува няколко от своите товарни самолети в бойни.

По време на войната във Виетнам Съединените щати използват С-130 за изхвърляне на бомби, уж за разчистване на зоните за кацане на хеликоптерите, но това често се е правело и за унищожаване на врага. Същата тактика се използва от американските сили в Ирак през 1991 г. и в Афганистан през 2001 година. И ако от транспортен самолет в Персийския залив пуснаха бомби за елиминиране на минни полета, то в Афганистан - за унищожаване на тунелите на терористите.

Авторите на материала отбелязват, че идеята за използване на транспортни самолети като бомбардировачи е възникнала преди избухването на Втората световна война.