Бойният разузнавателно-ударен хеликоптер Kа-52K "Катран" премина изпитания и е готов да влезе в серийно производство.

Вертолетът ще се базира на кораби и по същество ще увеличи значително способностите на руския флот.

Както заяви за РИА "Новости" генералният конструктор на Националния център за вертолетостроене "Мил и Камов" Сергей Михеев, програмата за кацане на вертолета на новия кораб е задължителна.

Вижте как изглежда Ка-52 >> >> >>

"В крайна сметка всеки кораб има своя специфика, конфигурация, аеродинамика, завихряне. Затова обезателно ще се проведат облитания с хеликоптери, това е работен процес", каза той, цитиран от "Российская газета".

Първият полет на Ка-52К е осъществен през 2015 година. Вертолетът е модифициран вариант на оригиналния боен хеликоптер.

Припомняме, че след използването на Ка-52 в Сирия, вертолетите бяха изпратени за дълбока модернизация. В резултат на това "сухопътният" вариант на Ka-52M "Алигатор" получи оптикоелектронна система с телевизионни и топловизионни камери под носовата част. Той има увеличен обсег на откриване и разпознаване на целите.

Инсталиран е цифров привод за подобряване на точността на прицелване при използване на оръдията и радиолокационен комплекс "Арбалет-52" с активна фазирана антенна решетка, както и система за активна защита от ракети с инфрачервени самонасочващи се глави "Витебск".

Ракетното въоръжение на Ка-52М е унифицирано с въоръжението на хеликоптера Ми-28НМ, което позволява значително да се увеличи обхватът на поразяване на целта. Другите оръжия включват 30-мм оръдие с общ запас от 470 изстрела, разположено от дясната страна. На външното окачване хеликоптерът може да носи до 2000 кг боен товар.

Корабният Ка-52К също ще има много от подобренията по Ка-52М.