По време на изпитания руските ударни безпилотни летателни парати потвърдиха способностите си за свръхточно поразяване на наземни мишени с неуправляеми боеприпаси от голяма височина с използване на нови прицели, предава Russia Beyond.

Това съобщи за РИА "Новости" източник от отбранително-промишления комплекс.

"Руските ударни безпилотни летателни апарати (БПЛА) "Орион", в хода на скорошни бойни тестове на полигон, поразиха с директно попадение със 100-кг неуправляема авиобомба мишени от тип "танк" от височина четири километра. Тези показатели съответстват на характеристиките на високоточно управляемо оръжие и се обезпечават от нови прицелно-навигационни комплекси", разказа събеседникът на агенцията.

Вижте как изглежда руският дрон "Орион" >> >> >>

Източникът добави, че създаденият специално за "Орион" прицелно-навигационен комплекс обезпечава 10 м максимално отклонение от целта за неуправляеми авиобомби, пуснати от височина няколко километра.

Нова концепция за използване на дронове

Както поясни за РИА "Новости" водещият експерт в областта на безпилотните летателни апарати Денис Федутинов, прицелно-навигационните системи, предназначени за ефективно използване на неуправляеми боеприпаси, по-рано са прилагани на пилотирани самолети. Става дума за доказалите своята ефективност в Сирия системи "Гефест", които са монтирани на Су-24М.

"Сега виждаме аналогичен подход при безпилотните авиационни системи. Той може съществено да намали цената на нанасяните удари по наземни цели при съхраняване на достатъчно високи показатели за точност", отбеляза експертът.

Специалистът добави, че типичен за днешно време подход в света е оборудването на БПЛА само с високоточно ракетно-бомбено въоръжение, но производството му е много скъпо, което е възпиращ фактор за широкото му приложение.

"Неуправляемото оръжие е значително по-евтино, освен това е общо решение и за други авиационни, включително пилотирани носители, произвежда се в много по-големи количества, което го прави и много по-достъпно. Използването на такъв подход за ударни дронове може да повиши гъвкавостта на действията на руските Въоръжени сили и освен това да обезпечи благоприятните преимущества на руските дронове на световния оръжеен пазар", добави Федутинов.

"Орион" спада към класа на средновисочинните ударни безпилотни летателни апарати с голяма продължителност на полета. Максималната му излетна маса е 1150 кг, крейсерската му скорост - 200 км/час, максималната височина на полета - 7 км, като може да остане във въздуха до един ден. Полезният му товар пък е до 200 килограма.

Освен неуправляеми бомби, "Орион" може да носи коректируеми бомби и управляеми ракети, по-конкретно модернизирани ракети "Вихрь-М".