Секретни документи за детайлите на търговските преговори между САЩ и Великобритания, разпространени в навечерието на британските парламентарни избори през 2019 г., са били откраднати от имейл акаунта на бившия търговски министър Лиам Фокс, вероятно от руски хакери. Това съобщи днес Ройтерс, като се позова на два източника близки до разследването, цитиран от световните агенции.

Източниците, които се съгласиха да говорят при условие да останат анонимни поради продължаващото разследване, казаха, че хакерите са имали достъп до акаунта на министъра многократно между 12 юли и 21 октомври миналата година.

Анонимните източници не уточниха коя руска организация или компания смятат, че е извършила кибератаката, но изразиха увереност, че зад нея стои държава, отбелязват Ройтерс и ТАСС.

Кремъл днес все още не е коментирал случая.

Британските власти днес също отказаха да коментират информацията на Ройтерс, като се позоваха на това, че все още се води разследване.

"В ход е криминално разследване за това как са били получени документите и би било неуместно да коментираме този въпрос", заяви говорител на британското правителство и добави: "Но както бихте очаквали правителството разполага с доста надеждни системи за киберзащита на компютърните системи на служителите и персонала".