В Русия създават хеликоптер способен да лети със скорост до 700 км/час. Информацията за "Перспективния боен вертолет" се появи във форум Airbase, съобщи "Российская газета", цитиран от Russia Beyond.

Съобщенията за машината и нейните изображения бързо започнаха да се разпространяват в мрежите. Най-новата руска разработка предизвика голям интерес не само в Русия, но и зад граница. Винтокрилата машина получи високи оценки и, ако успее да стигне до серийно производство, то това ще бъде истинска революция в световното вертолетостроене.

"Перспективният боен вертолет" е направен със запазената марка на камовските машини - коаксиален ротор. На него ще се появят крила. Шасито ще се прибира по време на полет. Екипажът ще бъде разположен както при Ка-52. Освен бойната версия, беше представен и вариант за превоз на пътници.

По-рано на авиационните изложения показаха и друга перспективна разработка - Ка-90.

Освен това в момента в Русия вече се работи над свръхскоростен вертолет. За отработването на технологиите беше създадена летяща лаборатория на базата на знаменития "крокодил" Ми-24. На изпитанията машината успя да достигне скорост от 400 км/час.

САЩ за сравнение също създадоха своя "вертолет на бъдещето" - S-97 Raider, който в момента преминава изпитания.