НАСА и Роскосмос планират да осъществят съвместен полет от Флорида, САЩ. Идеята е на космическият кораб Dragon на SpaceX да излети руският космонавт Анна Кикина. Това трябва да стане през септември тази година. В руският космически кораб "Союз" има запазено място за американският астронавт Франк Рубио.

Програмният мениджър на МКС Джоел Монталбано каза за Ars Technica, че не всичко е изгладено за общия полет, който е планиран отпреди войната в Украйна.

"Роскосмос трябва да получи съгласие от Министерството на външните работи", каза Монталбано, "и след това те отиват при своя министър-председател. След това споразумението идва за одобрение от Държавния департамент на САЩ". Така крайната дума ще имат политиците.

Въпреки това, програмният мениджър на МКС каза, че той "ще настоява" това да се случи, за да се запази жив космическият мир между САЩ и Русия.

Последният полет на руснаци и американци на един кораб бе осъществен през март. Астронавтът на НАСА Ванде Хей се върна на Земята на борда на капсула "Союз".