Прототипът на сателит, който ще показва реклами от орбита, ще бъде готов следващата пролет, съобщава ТАСС, позовавайки се на Avant Space.

"Първият космически апарат на Avant Space, оборудван за показване на реклами от орбита, ще бъде готов през април 2022 г.", съобщиха от компанията.

Устройството ще бъде оборудвано със специални лазери, които ще могат да излъчват изображението. Стартъпът работи по проект, в който се планира да започне да показва реклами в нощното небе с помощта на спътници в околоземна орбита през 2022 г.

През август компанията патентова метод за лазерно предаване на данни от космоса към Земята, чрез излъчването на QR код. С помощта на трептящи лазери към Земята се предава двоичен код, когато телефонът е насочен към спътник от съзвездието, потребителят ще получи информация под формата на текст или хипервръзка.

През февруари миналата година Андрей Диваев, директор на отдела за изпълнение на проекта на Обединената ракетно-космическа корпорация, каза за ТАСС, че първите два микросателита с лазерни диоди, с помощта на които ще бъде възможно да се пишат съобщения в небето, ще излезе в орбита през 2022 г.