Учените от Института по приложна физика на Руската академия на науките предлагат на Международната космическа станция (МКС) да бъде инсталиран орбитален лазер за справяне с космическите отпадъци, съобщава ТАСС.

"Разгледали сме възможностите за монтиране на мощни оптични лазери на Международната космическа станция. Те биха били най-ефективния начин за справяне с най-опасните космически отпадъци", споделят учените.

Насоченият поток от йонизирани частици или от фотони може да въздейства върху космическия боклук, променяйки неговата траектория.

Космическите отпадъци обикновено се разделят на три групи, класифицирани по размери: по-малки от 1 см, от 1 до 10 см и по-големи от 10 см.

"Съществуващите днес технологи ни позволяват да каталогизираме почти всички обекти, чиито размери са по-големи от 10 сантиметра. Обектите с размери по-малки от 1 см са относително безопасни, тъй като съществуват начини за защита от тях под формата на различни механични устройства, инсталирани в най-уязвимите места на космически кораби. Най-голямата заплаха са обектите с размери между 1 см и 10 см. Ние нямаме методи за справянето с тях и не можем да ги проследяваме", отбелязват учените.

Според НАСА в орбита има повече от 2200 активни спътници и над 5 хиляди стари сателити и използвани степени от ракети. Регистрираните космически отпадъци са над 14 хиляди.

Според учените проблемът с космическият боклук ще се задълбочава с изпробването на различни анти сателитни оръжия, развитието в миниатюризираните спътници и поевтиняването на възможността за тяхно изстрелване. Именно затова е необходимо създаването за системи, които биха могли да предпазят орбиталните космически станции и важните научни мисии.