Безпилотният самолет "Охотник" е замислен като първия боен дрон в руската армия. Оказа се, че стрелбата по наземни цели му се получава добре, като е тествана вече многократно, а машината е способна и на бой с въздушните цели, предава technews.bg.

Вижте как изглежда "Охотник" >> >> >>

"Монтиран на "Охотник", най-новият комплекс за наблюдение и навигация позволява използване на свободнопадащи боеприпаси с точност, приближаваща се до прецизното управляемо оръжие. Целта беше поразена с висока точност", съобщи РИА Новости, позовавайки се на собствен източник от отбранително-промишления комплекс.

Засега няма информация за това къде и кога е имало бомбардировки от дрона. Известно е само, че става дума за атака на наземна цел с помощта на неуправляеми въздушни бомби калибър 500 килограма, които се намират във фюзелажа на "Охотник".

Към днешна дата дронът вече е летял със симулационни ракети. В началото на декември 2020 г. стана известно, че от пистата на военно летище на Центъра за бойна подготовка на полигон Ашулук са извършени няколко полета на дрона с "функционални симуланти на управляеми ракети клас "въздух-въздух" — първите полети на дрона с имитация на реално въоръжение.

Безпилотният летателен апарат с турбореактивен двигател от серията АЛ-3 е направен по схемата "летящо крило" и се отличава с използването на технологии, които намаляват неговата забележимост за средствата за радарно откриване.

"Охотник", което означава "ловец", е оборудван със средства за провеждане на оптико-електронно, радиотехническо и друго разузнаване, а също така носи скрито в корпуса си въоръжение.

Излитащата маса на бойния дрон е около 25 тона, от които 2,8 тона следва да е теглото на неговото въоръжение. Размахът на крилото на безпилотния апарат е 19 метра, общата дължина - 14 метра. На ниска надморска височина дронът може да развие свръхзвукова скорост от порядъка на 1400 км/ч, а обхватът на полета е около 5000 км.