Роскосмос публикува видео как роботът "Фьодор" излиза от спускаемия апарат след завръщането си от Международната космическа станция (МКС).

Вижте как мина пътешествието на руския робот "Фьодор" в Космоса >> >> >>

Самият робот написа в Twitter: "Върнах се в град Корольов със спускаемия апарат".

Записът показва как специалисти от Ракетно-космическата корпорация "Енергия", използвайки кран, леко извеждат робота от спускаемия апарат на кораба "Союз MС-14", съобщава "РИА "Новости", цитирана от Russia Beyond.

По-късно "Фьодор" каза, че е поставен в кутия.

"Сега съм в кутия. Чакам инструкции за по-нататъшни проверки въз основа на резултатите от полета", допълни той.

Антропоморфният робот "Фьодор" е разработен от Фондацията за перспективни изследвания и неправителствената организация "Андроидна техника".

"Союз MС-14" с робота на борда беше изстрелян в околоземната орбита на 22 август. Пет дни по-късно корабът се скачи от втория опит с МКС. На 6 септември "Союз" напусна станцията и на следващия ден се приземи в Казахстан.

Експериментът с робота на МКС бе проведен от астронавтите Алексей Овчинин и Александър Скворцов на 30 и 31 август, както и на 1 септември. Предвижда се в бъдеще "Фьодор" отново да лети в Космоса, като този път проведе излизане извън космическата станция. Възможно е обаче и "Фьодор" никога повече да не напусне Земята. Крайното решение зависи от анализа на андроида и проведените от него тестове.