Руските специални сили са поръчали няколко партиди от иновативният автомат АДС. Той е лек, компактен, а най-голямото му предимство е, че има специален превключвател, позволяващ му да стреля еднакво добре не само на сушата, но и под водата.

Теглото на АДС е 4,6 килограма, а дължината му е с около 25 сантиметра по-малка от тази на АК-74. Това се дължи на използваната булпап схема, при която целият ударен механизъм се намира зад спусъка и същевременно играе ролята на приклад.

Вижте как изглежда автоматът АДС >> >> >>

АДС има скорострелност между 600 и 800 изстрела в минута, като един пълнител поема 30 патрона. Калибърът е 5,45х39 мм, като руснаците са създали специални муниции, за подводния режим на оръжието.

Далекобойността е между 500 и 600 метра на сушата и 25 метра под водата.

Едно от предимствата на автомата е, че той има вграден гранатомет в конструкцията си, който оперира в 40 мм калибър.

Досега специалните части на Русия не разполагаха с оръжие, което да може да действа еднакво добре на сушата и под вода. Специалният автомат АПС бе в калибър 5.56мм, а куршумите му приличаха на стрелички за дартс - заради това той бе напълно неефективен на сушата. Различни версии на АК-47 пък теоретично могат да стрелят под вода, но на малка дълбочина и с ниска ефективност.

АДС бе създаден преди около две години, като интересът от страна на специалните части и "водолазни подразделения" бе голям. Конструктора Николай Комаров е заявил пред в. "Красная звезда", че именно сега са били поръчани първите партиди от автомата и може да се заяви, че той вече е приет на въоръжение.