Русия ще демонстрира бойните способности на самолета Як-130 на малайзийското изложение на военни технологии LIMA-2019 по искане на страната домакин, предава Russia Beyond.

По-рано директорът на "Ростех" за международното сътрудничество и регионална политика Виктор Кладов заяви пред РИА "Новости", че на LIMA-2019 Русия за първи път ще направи практическа демонстрация на учебно-бойния самолет Як-130 и ще договори неговата продажба в страната.

"Обединената авиационна корпорация ще покаже учебно-бойния самолет Як-130 на изложението. Той не само ще участва в летателната програма, но и ще покаже на малайзийците своите бойни способности. Един от летците-изпитатели на конструкторското бюро ще пилотира самолета и ще покаже на малайзийските си колеги всички възможности на руския Як-130", заяви източникът.

Вижте как изглежда Як-130 >> >> >>

По думите му в летателната програма се планира още и участието на авиационната група от висшия пилотаж "Руски витязи".

Двуместният реактивен Як-130 е разработен от OKБ "Яковлев", част от състава на корпорация "Иркут". Серийното му производство се извършва в ИАЗ - клон на корпорацията. Як-130 е база за основна и напреднала подготовка на руските военни пилоти на самолети от последно поколение.

Макар да има два реактивни двигателя, то те са доста малки и икономични, заради което и максималната скорост е само 1 060 км/ч.

Оборудван е с модерен комплекс от управляеми и неуправляеми оръжия. Як-130 може да носи до 3 тона въоръжение. Самолетът, според разработчика, има висок ресурс и ниска цена на експлоатация. Една бройка от самолета струва само 15 милиона долара. Бойните мисии, които той може да изпълнява обаче са свързани предимно с атакуване на наземни цели.

LIMA е едно от най-големите изложения за военна техника в Азиатско-Тихоокеанския регион, което се провежда на всеки две години от 1991 г. на малайзийския остров Лангкави под патронажа на министерството на отбраната на Малайзия. През 2019 г. събитието ще се състои от 26 до 30 март.