Руският стартап StartRocket планира да изведе в ниска околоземна орбита малки спътници, които ще излъчват реклами буквално от космоса. На височина около 450 км сателитите ще разгръщат 10-метрови платна от биаксиално ориентиран полиетилен терефталат, известен още като майлар, които ще отразяват слънчевата светлина и ще генерират матрица с текст, предава факти.бг.

На "орбиталните дисплеи" ще могат да се показват не само реклами, а и информация в случай на природни бедствия и извънредни ситуации. В проекта участва Сколковският институт за наука и технологии (СколТех). Изстрелването на първия спътник е насрочено за това лято, а системата трябва да заработи пълноценно през 2021 г.

Астрономи и противници на космическото замърсяване са против подобни идеи, но признават, че проекти като този на StartRocket са неизбежни. "Орбиталните дисплеи" ще са сравними по яркост с Луната и ще могат да се виждат само вечер и сутрин, когато ще улавят слънчевите лъчи, а наблюдателят се намира на тъмно. Видимостта ще зависи и от орбитата.