Учените от Томския политехнически университет (ТПУ) създадоха експериментални проби от гориво от промишлени отпадъци, което е безвредно за околната среда на Арктика и може да гори при температури до -95 °C. В ход са важни изследвания за използването на това гелообразно гориво в двигателите, съобщиха от пресслужбата на университета за агенция ТАСС.

"Учените от Томския политехнически университет предполагат, че при изключително ниски температури може да се използва гелообразно гориво, състоящо се от употребявани масла от енергийни инсталации и запалими течни отпадъци от петролната индустрия. Това гориво издържа на температури до -95 °C. В процеса на съхранение и транспорт то е по-малко вредно за околната среда от традиционните течни горива", се казва в изявлението, цитирано от Russia Beyond.

Също така се посочва, че изследователите са направили експериментални проби от това гориво. В момента те проучват важни въпроси за механизмите на неговото изгаряне, така че в бъдеще инженерите да могат да изградят устройства, които на практика да го използват. Учените вече са извършили експерименти с 20 различни комбинации от горива.

Както заяви пред ТАСС ръководителят на проекта Павел Стрижак, този вид гориво най-добре подхожда на арктическите условия не само заради устойчивостта си на замръзване, но и поради екологичната си безвредност и безопасност.

"Традиционните горива като бензина и дизела издържат на температури до -50 °C. При по-ниски температури тези горива могат да замръзнат в резервоарите и системите. Ето защо учените модифицират съществуващите и търсят нови горива за използване например в арктически условия. И като се има предвид, че Арктика е напълно уникална природна зона, използваното гориво трябва да има специални свойства, когато става въпрос за екология и безопасност", заяви Стрижак.