В Русия беше изпитан свръхлек летателен апарат, за чието управление не се изисква лиценз. Това съобщи експертът от Междуведомствения авиационен експертен съвет Виктор Галенко.

"Уникалността на дадения летателен апарат се свежда до това, че масата му по руските и международни класификации не изисква пилотски лиценз, преминаване през медицинска комисия и други такива формалности", сподели Галенко, цитиран от "Взгляд" и Russia Beyond.

Той отбеляза, че планерът работи с два двигателя, които му позволяват да набира височина до 1000 метра със скорост на изкачването от 8 метра в секунда.

Планерът вече е изпитан на летище "Щекино". Той е извършил няколко прелитания над пистите, както и една от фигурите от висшия пилотаж - "примката на Нестеров".

Летателният апарат е създаден в пензенския "Авиастроитель" на базата на въглеродни влакна, a масата му е по-малка от 115 килограма.

В съответствие с правилника на руското министерство на транспорта свръхлеките въздушни съдове с маса по-малка от 115 кг не подлежат на държавна регистрация, а освен това не се изисква получаването на разрешително за пилотирането им.