Двама от съоснователите на руската компания за крионика, наречена KrioRus, се борят за собствеността върху десетки замразени човешки мозъци, съобщава The Daily Beast.

KrioRus е оригиналният собственик на биологичните останки на многобройните си богати клиенти. Компанията предлагала криогенно замразяване с надеждата, че в бъдеще ще има технология за съживяване след смъртта или за вечен живот, а замразените клиенти ще могат да се възползват от нея.

Самата компания обаче е раздирана от вътрешни противоречия.

През септември 2021 г. основателят на KrioRus Валерия Удалова проряза метална стена на склада с замразените мозъци и натоварва контейнерите им за съхранение в микробус.

Оттогава съоснователят Данил Медведев се бори да си върне мозъците.

И двете страни твърдят, че са законен собственик на 50 замразени мозъка и 26 замразени тела, съобщава Daily Beast.

Медведев каза пред изданието, че Удалова "държи тези пациенти като заложници", докато тя твърди, че изземването е напълно оправдано. По думите на Медведев Удалова му е пращала "чеченски бандити" с цел сплашване. Те влизали в апартамента му и искали да го принудят да се откаже от мозъците.

Удалова обаче коментира, че цистерните с човешки мозъци и тела са преместени на по-просторно място, защото търсенето на криогенната услуга расте. Тя отрича да е заплашвала Медведев.