Делът на продажбите в Русия на смартфони с цена над 50 000 рубли (667 долара - бел. ред.) е скочил с рекордните 30 процента за периода от януари до август 2020 година в парично изражение и със 7 процента в абсолютни цифри. Това съобщи днес в. "Комерсант", позовавайки се на данни на групата М.Видео-Елдорадо, предаде БТА.

Според данните за този период са били продадени 1,4 милиона смартфона в този ценови сегмент за общо 100 млрд. рубли (1,33 млрд. долара). През 2019 г. делът на продажбите на устройства от този клас е бил 23 процента в парична стойност, а през 2017 г. - 16 процента от общите продажби.

Засиленото търсене на смартфони от горния ценови клас се е наблюдавало още през март на фона на растежа на валутните курсове. Сега то се отчита отново след отмяната на режима на самоизолация и се обяснява с отложено търсене от потребителите, посочват анализаторите на М.Видео-Елдорадо.

Според експертите до края на годината делът на продажбите на устройства от този сегмент може да нарасне още заради появата на нови модели и поевтиняването на водещите модели от миналите години, както и предвид излизането на пазара на повече устройства със сгъваем екран.

За първите осем месеца на текущата година общите продажби на смартфони в Русия са се увеличили с 6,5 процента в абсолютни стойности и с 13 процента в парично изражение спрямо същия период на миналата година.