Обещаващата нова руска противоракетна система С-500 "Прометей" е в състояние да се бори с всички видове балистични цели. Това каза заместник-генералният директор за развитие на науката и технологиите и първи заместник-генерален конструктор на концерна "Алмаз-Антей" Сергей Друзин пред Риа "Новости".

С-500 ще ползва същите ракетоносци, като С-400

Снимка: Newsb.ru

"C-500 има по-широк тип цели. Системата може да се използва и за борба с балистични цели от всякакъв вид. Това изисква както увеличаване на енергийния потенциал на средствата за локализация, така и създаването на нови ракети, които могат да работят извън атмосферата, където аеродинамичното управление е невъзможно", каза специалистът.

Друзин отбеляза, че новите локализационни средства са в основата на C-500 и те са изградени на базата на активни фазови масиви, в които няма предавателно устройство - сигналът се генерира от самата антена.

"В неговия състав има сравнително малки усилватели на мощност, които се разпределят по специален начин. Вместо електровакуумни устройства с напрежение 30-40 киловолта се използват устройства с напрежение не повече от 27 волта. Това конструктивно значително опростява задачата. Това има положителен ефект както върху надеждността, така и върху експлоатационната безопасност", уточни дизайнерът.

Противоракетната система C-500 "Прометей" изисква защита с комплекси с къси и средни разстояния, по-специално "Бука", "Тора" и "Панцер-S".

През април генерал-лейтенант Юрий Грехов, заместник-главнокомандващ на руските авиокосмически сили, обяви, че развитието на С-500 и редица обещаващи радарни станции е към приключване.

Според наличните данни, C-500 се отличава с радиус на разрушаване от 600 километра, една система може да открие и едновременно да удари до десет балистични цели, движещи се със скорост до седем километра в секунда, и ще може да прехваща бойните глави при свръхзвукови скорости.