Иран е използвал ракети Qiam-1 и Fateh-110, за да удари американските бази в Ирак. Това съобщиха от MSNBC, позовавайки се на експерти, включително и от Института за международни изследвания в Мидълбъри.

По думите на анализаторите, ракетите са модернизирани версии на стари съветски оръжия, чийто дизайн е поне на няколко десетилетия. Въпреки това, те "могат да вършат работа".

Вижте как изглеждат използваните ракети >> >> >>

Qiam-1 е модернизираният вариант на балистичната ракета Shahab-2, която от своя страна е копие на севернокорейската Hwasong-6, която пък е модернизиран вариант на създадената през 60-те съветска ракета "Скъд". Макар и да звучи объркано, балистичната ракета е с намалена радарна видимост и подобрена точност. Обсегът ѝ е от 750 километра, а двигателят е течногоривен, което позволява контрол на полета. Въпреки това САЩ имат богат опит със свалянето на ракети "Скъд" и Qiam-1 лесно може да се прихване и унищожи от противовъздушната отбрана "Пейтриът".

Снимка: Statista

Fateh-110 е твърдогоривна ракета с малък обсег от 300 километра. Тя е много мобилна, а точността и е до 3 метра (при Qiam-1 е до 500 метра). Въпреки това Fateh-110 може да носи много по-малка бойна глава и не е толкова опасна. Според САЩ при създаването на ракетата са участвали експерти от Китай, тъй като Иран е нямал предишен опит в създаването на подобни ракети. Сирия, Хизбула, Хамас и Северна Корея също са въоръжени с Fateh-110.

Според различни източници от 22 изстреляни ракети, мнозинството от тях са били свалени, а тези които са ударили целите си не са убили никого. Данните за материалните щети са по-малко, но се предполага, че те не са големи.