Военната помощ на САЩ за Украйна отново стана тема на обсъждане покрай опитите за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп. Но в какво точно се изразява тази военна помощ и защо тя е толкова важна за Америка и новите ѝ съюзници?

Вашингтон помага с медикаменти, униформи, джипове на Киев от почти 5 години. Най-същественото оръжие, което САЩ предоставя на Украйна обаче е наистина смъртоносно. То е пряко насочено срещу танковата мощ на Русия. Днес американските антитанкови ракети Javelin са един от най-силните козове в арсенала на Украйна.

Вижте как изглежда Javelin >> >> >>

Javelin са самонасочват след старта си и разчитат на инфрачервени сензори, за да открият целта си. Самата установка е много мобилна и може да се носи от обикновени войници. Екипът, ползващ Javelin, може да смени позицията си веднага след изстрелването, след което да повтори стрелбата по друга мишена.

Доста любопитна е и траекторията на Javelin. След старта ракетата не се отправя директно към целта си, а поема вертикален курс. След като се изкачи на височина до 150 метра, тя започва рязко да се снижава си към машината си. Така поражението се нанася отгоре - в най-слабо бронираните части на танка.

Конструкцията на американската антитанкова ракета позволява тя да разруши реактивната броня, с която се славят руските танкове, без да бъде засегната бойната ѝ глава.

Не е случайно, че освен Украйна, САЩ снабдява с Javelin Грузия, Норвегия и Балтийските страни. Всички те граничат с Русия, но благодарение на американската ракета могат да окажат съществен отпор на танковете на Кремъл.

Единствения недостатък на Javelin е нейната цена. Установката за изстрелването струва над 120 000 долара, а всяка ракета е цена от 78 000 долара.