Samsung потвърди разработването на LEDoS дисплеи (светодиоди върху силициев субстрат) за новите устройства с добавена реалност. Тези панели вероятно ще се използват в следващото поколение AR очила от различни производители. Компанията очаква LEDoS да има всички предимства на OLEDoS без недостатъците на последната технология.

За разлика от OLEDoS дисплеите, които представляват органични светодиоди върху силиций, LEDoS технологията се основава на поставянето на малки Micro-LED върху силициеви подложки. По-рано на събитието Deep Tech Forum 2023 тази седмица Samsung обясни, че OLEDoS панелите имат значителни ограничения по отношение на яркостта и жизнения цикъл. Подразделението за дисплеи на Samsung възнамерява да създаде LEDoS панели, за да се отърве от недостатъците, присъщи на OLEDoS. През март Samsung и институтът KAIST обявиха пробив в областта на Micro-LED дисплеите, който ще позволи на Samsung да създаде компактни LED базирани панели с висока разделителна способност.

Точно такива панели са необходими за AR очилата и други носими устройства. Изследователите от KAIST заявиха, че промяната на структурата на Micro-LED позволява да се предотврати загубата на първоначалните свойства на дисплеите с течение на времето и да се намали нивото на генерираната от тях топлина с около 40% в сравнение с наличното днес.

Както знаете, миналия месец Apple представи очилата Vision Pro, използващи OLEDoS, но доставчикът на дисплеите се оказа Sony, а не Samsung или LG. Въпреки това се говори, че производственият капацитет на Sony създава по-малко от един милион дисплея годишно. Apple, която е свикнала да продава устройствата си в милиони, вече търси допълнителни доставчици и Samsung и LG може да станат нови доставчици за бъдещия наследник на Vision Pro и тогава разработките на Samsung ще бъдат от полза. По-рано се появиха и слухове, че новата технология LEDoS на Samsung ще осигури плътност на пикселите от 5-7 хиляди на инч. За сравнение, първата система на Apple осигурява само 3,4 хил. пиксела на инч. Samsung обаче твърди, че по-важна е стойността PPD - броят пиксели на градус на видимост.

Успоредно с тези подобрения Samsung разработва и собствен шлем, чиято премиера, според някои съобщения, е трябвало да бъде отложена за финализиране поради появата на Apple Vision Pro, която вероятно превъзхожда модела на Samsung в много отношения.