Пандемията от новия коронавирус доведе до 30-годишен пик в съобщенията за неидентифицирани летящи обекти (НЛО) по света, пише в. "Дейли стар".

Причината е, че в условията на изолация хората разполагат с повече време да се взират в небето. Ясното време също съдейства за зачестилите необичайни гледки.

От началото на пандемията се отчитат рекорден брой съобщения за загадъчни светлини и обекти. За последен път подобен пик е отчетен през 1989 г. Тогава много хора съобщават, че са видели необясними "летящи триъгълници". Според мълвата в случая става въпрос за секретни изпитания на бомбардировачи. Такъв именно е стелт бомбардировачът В-2.

Сегашният пик в съобщенията за неидентифицирани летящи обекти отчасти се приписва на системата от мини-сателити "Старлинк". Проектът на Илон Мъск предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. След извеждането си през миналата година първите 60 от тях оформиха "верига" от ярки точки в небето, озадачаваща случайните наблюдатели.

Сателитите, включително Международната космическа станция, могат да бъдат видими малко преди изгрев или малко след залез. Движението им е бързо, а обектите ще изчезнат изведнъж. Причината за това е, че те отразяват слънчевата светлина, движейки се със скорост от над 20 000 км/ч над Земята.

Друга причина за НЛО са тестовете на балистични ракети или на нови оръжия. Към днешна дата най-големите армии в света разработват усилено хиперзвукови ракети.

През последната седмица куп съобщения, чиято бройка на този етап не се посочва, за загадъчни светлини и обекти, дойдоха от Белгия, Великобритания, САЩ, Мексико.

Любител астроном от Небраска дори успя да заснеме появата сякаш от нищото на продълговата синя светлина директно срещу камерата, която само след няколко секунди изчезва.