Сърбия ще закупи от Русия нови комплекси за противовъздушна отбрана "Панцир", заяви министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин по време на разговора си днес с руския военен министър Сергей Шойгу в Москва, съобщи ТАСС.

Вижте как изглежда ПВО комплексът "Панцир" >> >> >>

"Противотанковите системи "Корнет" ги получихме. Получихме танкове, бронетранспортьори, а сега купуваме нови "Панцири", каза Вулин.

Комплексът "Панцир" е предназначен за близка защита на граждански и военни обекти от въздушно нападение. Въоръжението се състои от 12 готови за пуск ракети "земя - въздух" (по 6 в контейнер). Ракетите имат обсег от 20 и 30 километра и са снабдени с бойна глава с маса от 20 килограма.

Във въоръжението на комплекса влиза също сдвоено 30 милиметрово скорострелно оръдие с далекобойност от 4000 м по хоризонтала и 3000 м по вертикала. Ракетите се използват за борба с цели в далечната част на обхвата, а оръдието - за унищожение на цели в близката част.

Комплексът "Панцир" е подходящ и за борба с дронове. Експертите припомнят, че репутацията на "Панцир" бе опетнена по време на конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. Арменските сили в Карабах не само не успяха да отговорят на азербайджански въздушни заплахи, но и самите ПВО-установки станаха жертва на нападения с дронове.

Вулин и Шойгу са обсъдили ключови въпроси от международната сигурност, като са обърнали специално внимание на ситуацията в Европа и на Балканите, съобщи днес руското министерство на отбраната.

Вулин благодари на руското ръководство за подкрепата за Сърбия на международната сцена, както и за помощта в борбата с коронавируса.

От своя страна Шойгу подчерта, че Русия има голям принос за укрепването на отбранителните способности на Сърбия и двустранното военно и военно-техническо сътрудничество се разширява, а съвместните учения стават все повече.

Вулин съобщи, че в скоро време в Белград ще бъде открито представителство на руското министерство на отбраната.