Американската компания Bell, създала едни от най-успешните щатски хеликоптери, публикува снимки и видео на своя нов боен проект - Invictus 360. Прототипът е готов "на 90%" и е част програмата на армията Future Attack Reconnaissance Aircraft или FARA, където се изправя лице в лице с Raider X на Sikorsky.

Вижте как изглежда Invictus 360 >> >> >>

Благодарение на FARA САЩ ще се сдобие с нов лек атакуващ хеликоптер. Проектът на Bell е оптимизиран да има сравнително ниска производствена цена и да може да поддържа висока скорост.

Общата конфигурация на хеликоптера е много типична за съвременните въоръжени вертолети, в които двата пилота са разположени един зад друг.

От Bell уточняват, че дизайнът не е оптимизиран за ниска радиочестотна наблюдаемост, макар хеликоптерът да има "стелт" външен вид.

Въоръжението включва 20-милиметрово автоматично оръдие, което е съчетано с комплект ракети. Те могат да са AGM-114 Hellfire missiles или AGM-179 Joint Air-to-Ground Missiles.

Хеликоптерът може да служи и за платформа на изстрелване на различни видове дронове и "умни муниции".

Максималната скорост на вертолетът ще е около 360 км/ч, като за задвижването му отговаря един двигател, дело на General Electric.

Очаква се първият полет да се състои догодина. Изискването към дизайните в проекта FARA е те да имат активна защитна система, която да неутрализира противникови ракети. Очаква се САЩ да обявят победителя след дълго тестване в края на това десетилетие.