Доклад, издаден след 16-месечно разследване от Конгреса на САЩ, призовава за промени, които могат да доведат до разцепването на някои от най-големите американски технологични компании, съобщават Би Би Си и Ройтерс.

"Влиянието на технологичните гиганти е нараснало дотолкова, че те са се превърнали в заплаха за нормалните пазарни отношения и демокрацията", заявяват съставителите на доклада.

Антимонополният подкомитет на Съдебната комисия препоръча Google, Apple, Amazon и Facebook - с обща пазарна стойност над 5 трилиона долара - да не участват и контролират бизнеси в една и съща сфера.

Докладът на панела широко препоръчва структурно разделяне, но не казва коя конкретна компания трябва да бъде разцепена.

За последен път голяма компания е била разцепена преди около век. Става дума за Standard Oil на Рокфелер, който преди да бъде разделен от правителството на САЩ разполага с активи за около 1 трлн. долара.

В своите 449 страници докладът обвинява Google, Apple, Amazon и Facebook, че начисляват високи такси, принуждават по-малките клиенти да сключват неблагоприятни договори и че използват непозволени методи за смачкване на конкуренцията, идваща от млади и независими компании.

"Казано по-просто, компаниите, които някога са били малки стартъпи, започнали в гаражи и оспорили статуквото, днес са се превърнали в истински монополисти, като тези, съществували последно в епохата на петролните барони и железопътните магнати от преди повече от век", разкрива докладът.

От Антимонополният подкомитет на Съдебната комисия се надяват изводите на разследването да подтикнат американските политици да предприемат действия срещу Google, Amazon, Apple и Facebook.

Докладът съобщава още, че:

- Facebook има "монополна власт" на пазара за социални мрежи, която поддържа, като "придобива, копира или убива" зараждащи се конкуренти.

- Google монополизира онлайн търсенето и рекламата, използвайки "поредица от антиконкурентни тактики", включително привилегироването на собственото си съдържание пред други уебсайтове.

- Amazon се е превърнал в монополист в онлайн пазаруването, а това е постигнато с "антиконкурентно поведение и лошо третирането на трети страни и продавачи".

- Apple упражнява монополна власт чрез своя магазин за приложения, който използва "за създаване и налагане на бариери пред конкуренцията".

Американските политици са доста разделени в отношението си към технологичните гиганти.

Докато от Демократичната партия са готови да разцепят компаниите, то от Републиканската партия смятат, че това може да убие технологичното предимство на САЩ и са твърдо против подобни действия.