Агенцията за авангардни проекти на министерството на отбраната на САЩ (ДАРПА) публикува заявка за създаването на транспортен екраноплан. С негова помощ Пентагoнът смята да обезпечи оперативното снабдяване на своите бази без и с флотове в отдалечени точки на Световния океан, предава Russia Beyond.

Досега опитите да се построи екраноплан в САЩ нямаха особени успехи, а същевременно в СССР са построени няколко варианта - но в един екземпляр. Най-известен е екранопланът-ракетоносец "Лун", наричан още "Каспийско чудовище", пише "Российская газета".

Вижте как изглежда екранопланът "Лун" >> >> >>

В публикуваната от ДАРПА заявка се говори за бързoходен транспортен съд, който има ефект на екраноплан. Той трябва да може да излита и да каца на вода, да се издига достатъчно високо, за да не изпитва проблеми с вълнението на морето, и да превозва не по-малко от 100 т товари. Транспортният самолет C-17 Globemaster превозва 141 т, но изисква оборудвана писта, припомня Popular Mechanics.

Построеният през 1986 г. "Лун" може да превозва 100 т войски и техника на 1080 мили със скорост над 500 км/час. За своето време съветският екраноплан е добре въоръжен: шест противокорабни ракети "Москит" и четири автоматични зенитни оръдия.

"Лун" има дължина от 73,8 метра, а размахът на крилата е 44 метра. Височината на екраноплана е 19 метра.

Той лети само на няколко метра от повърхността на водата, което му дава и радарни предимства.

Разпада на СССР слага край на проекта и замразява строежа на втория екраноплан от клас "Лун". В продължение на около две десетилетия двете машини гният, но наскоро започнаха работи по преместването и реставрирането им за музейни цели.