САЩ изпробват защитата на сателитите си от заплахи от Русия и Китай - само седмици след като Русия свали свой стар комуникационен сателит, съобщи Ройтерс.

Компютърно подпомаганите симулации включват потенциално сваляне на американски спътници за проследяване на ракети, смущения в работата на спътниците и други "ефекти" на електронната война, които са възможни тактики при космическата война. Не са използвани реални сателити.

При посещение в космическата военна база "Шрийвър" в Колорадо заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс наблюдава симулирано космическо учение "Космическо знаме", организирано от американските въоръжени сили. То беше третото, в което участват партньори като Великобритания, Канада и Австралия.

Хикс посети базата на път за Хавайските острови.

Тази седмица ръководителите на министерството на отбраната на САЩ обикалят американските военни бази, в момент, когато администрацията на президента Джо Байдън подготвя проектобюджета за 2023 г. Пентагонът се надява парите за отбрана да бъдат използвани така, че американските въоръжени сили да могат да възпрат Китай и Русия.

След като Русия проведе успешно изпитание на противоспътникова ракета миналия месец, американски служители смятат, че е все по-наложително Съединените щати да изградят защита на сателитната си мрежа срещу атаки.

Сателитите са жизненоважни за военните комуникации, глобалната система за позициониране и системите за синхронизация, необходими в случай на война.

Десетдневното космическо военно учение има за цел да изпробва най-съвременните възможности на САЩ в космоса. Една група влезе в ролята на агресивна държава с космически възможности като Русия или Китай.

Русия не е първата страна, провела антиспътникови изпитания в космоса. САЩ провеждат първите през 1959 г, когато сателитите все още са били нова и рядко срещана технология.