Пентагонът най-накрая взе решение и поиска нова версия на ескадрените миноносци Зумвалт", които ще разполагат с хиперзвукови ракети от нов клас. С помощта на три подобрени кораба от този клас (два вече са в експлоатация, а един се тества), Вашингтон очаква да окаже натиск върху потенциалните си противници в световния океан, предава lenta.ru.

Като цяло поставянето на оръжия на корабите "Зумвалт" продължава повече от десет години. Първоначално дизайнерите разчитат основно на артилерията. Така на всеки кораб е трябвало да се монтират по две електромагнитни релси, за да са мобилни оръдията.

Вижте как изглеждат разрушителите от клас "Зумвалт" >> >> >>


Проектът обаче се проваля, тъй като се оказва, че електромагнитните релси ще консумират почти цялата мощ на бордовите генератори. Така есминецът всъщност се превръща в лесна мишена, а в същото време подвижното оръдие би повлияло и на стабилността след всеки изстрел.

По-късно дизайнерите решават да се спрат на две 155-мм артилерийски оръдия AGS с нестандартна активна реактивна схема, които имат обсег на стрелба до 148 километра.

Използваните в тях снаряди LRLAP, според разработчиците от концерна "Локхийд Мартин", са толкова точни, че са способни да "ударят цел в крайбрежните градове с минимални странични щети".

Всичко би било наред, но се оказва, че цената на един такъв боеприпас ще надхвърли 800 хиляди долара.

Проектът става все по-скъп, броят на планираните кораби от този клас е намален, а американското военноморско ръководство е загрижено, че, всъщност, супер разрушителите нямат оръжия, които да оправдаят съществуването им.

Осемдесет ракети "Томахоук" с вертикално излитане явно не са достатъчни за кораби на стойност над 4 милиарда долара всеки. За сравнение, крайцер от клас "Тикондерога" може да носи до 122 крилати ракети, а струва около милиард.

Американският флот търси изход, а решението е подтикнато от Русия и Китай, които активно развиват хиперзвукови технологии. Американците обявиха, че ще проведат тестово изстрелване на морска свръхскоростна ракета IRCPS (Intermediate Range Conventional Prompt Srikke) до края на годината.

Снимка: U.S. Navy photo

Носители на тези ракети ще бъдат многофункционални атомни подводници от тип "Вирджиния" от пета серия с допълнителен ракетен отсек, но сега "Зумвалт" също се оборудват с тях.

Дизайнерите са изправени пред въпроса как да поставят обещаващите ракети в кораба. Съобщава се, че техните вертикални пускови устройства, макар и по-големи от стандартните за американския флот Mk 41 UVP, приемат боеприпаси с диаметър до 28 инча (71,12 сантиметра).

IRCPS изисква минимум 30 инча. Разглеждат се няколко варианта на дизайна и по-специално, че увеличените пускови установки могат да бъдат монтирани на мястото на 155-мм оръдия AGS.

Според американското военно ръководство корабите "Зумвалт", оборудвани с хиперзвукови ракети, ще се превърнат в ефективно възпиращо средство.

Ненатрапчиви, с ултрабързи оръжия за далечни разстояния, пълни с най-модерната електроника, те наистина представляват сериозна заплаха за всеки потенциален враг.

Много експерти смятат, че Вашингтон е започнал модернизацията на "Зумвалт" преди всичко, за да може да отговори на разработките на Китай.

"Корабите се използват най-добре в западната част на Тихия океан, казва Брайън Кларк, старши изследовател в свързания с Пентагона институт "Хъдсън". - Подводницата с хиперзвукови ракети е трудно да се проследи, но разрушителят може да бъде проследен. Това го прави мощен фактор за възпиране и сплашване на Китайските власти и те ще помислят сто пъти преди да предприемат каквото и да било, когато видят тези кораби близо до бреговете си."

Според Кларк три разрушителя са напълно достатъчни за постоянно наблюдение в близост до териториалните води на Китай.

Разглеждат се и други варианти за бойно обезпечение на корабите. Експерти отбелязват, че САЩ вече разполагат с достатъчно кораби с крилати ракети и е по-добре да оборудват нови подводници и кораби с хиперзвукови ракети.

Благодарение на мощната си електроцентрала на борда, "Зумвалт" може да носи носи оръжия, недостъпни за други бойни кораби.

Адмиралът от американския флот Майк Гилди обяви скоро пред репортери, че разрушителите от този клас могат да инсталират на борда си и лазерно оръжие. Тогава корабите от клас "Зумвалт" вече се превърнат и в ПВО площадки и ще покрият флота от въздушни заплахи.

Според ръководителя на отбранителната консултантска агенция The FerryBridge Group Брайън Макграт такива разрушители ще станат командни пунктове за въздушни и морски безпилотни платформи.

Разрушителят "Майкъл Монсоор"

Снимка: U.S. Navy photo

Тази концепция ще бъде изпитана още следващия месец. Тихоокеанският флот на САЩ смята да проведе мащабно учение с безпилотни летателни апарати. Общото управление на разпределените сили и активи е поверено на втория поред кораб "Зумвалт" - разрушителят "Майкъл Монсоор"(б.р.-корабът носи името на Майкъл Монсоор - американски военен моряк от спецсилите, убит по време на операция "Иракска свобода" през 2006 г. Загива, след като закрива с тялото си граната, хвърлена от противника, и така предпазва колегите си. Награден е посмъртно с медал на честта.).

Ако концепцията бъде одобрена, военноморските сили на САЩ ще получат универсален кораб, готов да изпълнява широк спектър от задачи благодарение на цял флот безпилотни летателни апарати за различни цели.