САЩ зависят силно от Intel в амбициите си да пуснат първия суперкомпютър, способен да прескочи бариерата от 1 екзафлоп за изчислителна производителност. Системата Aurora би трябвало да извършва 10 на степен 18 операции с плаваща запетая в секунда.

Суперкомпютър с това име трябваше да използва изчислителните ускорители Intel Ponte Vecchio, но пускането на Aurora през 2021 година е под въпрос, поради забавяне в развитието на 7-нанометровата технология за чипове. Участниците в проекта обсъждат активно влиянието на Intel върху графика за изграждане и пускане на суперкомпютъра, пише Ню Йорк Таймс.

Intel призна наскоро, че срокът за производство за 7-нанометрови чипове на собствена поточна линия може да бъде изместен с шест или дванадесет месеца, но в случая с Ponte Vecchio, за да спази графика, компанията планира да възложи на външен изпълнител производството на един допълнителен компонент.

Все по-често представители Intel правят изявления, че ускорителите Ponte Vecchio ще се появят в началото на 2022 г. вместо в края на 2021 г. При изграждане на Aurora тези чипове ще играят важна роля за постигане на върхова производителност, така че всяко забавяне може да подкопае амбициите на САЩ за екзафлопов суперкомпютър.

Същевременно Япония и Китай напредват в суперкомпютърните разработки, така че проблемите на Intel могат само да влошат ситуацията за САЩ, коментират пазарните наблюдатели.

От друга страна, ключови суперкомпютърни проекти напоследък разчитат на чипове от AMD, която също е американска компания, макар и без собствени заводи.

Най-мощният суперкомпютър е японският Fugaku, с процесори от Fujitsu. Той има близо 4 пъти по-големи изчислителни способности от втория в класацията - американския Summit с чипове на IBM. Китай се нарежда на 4 място със Sunway TaihuLight, чийто чипове са на собствена разработка.

Класацията по брой на суперкомпютри изглежда доста интересно. Първи е Китай с 226 броя, втори са САЩ с двойно по-малко - 114. На трето място е Япония с 29.

Любопитно е, че Италия, Саудитска Арабия, Сингапур, Бразилия, Норвегия и Южна Корея имат повече суперкомпютри от Русия, която има една 2 броя.