САЩ възнамерява да оглави международна програма за изучаване на Луната, заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн пред телевизия "Фокс нюз".

"Има само една страна, способна да сформира международна коалиция, за да може човек отново да стъпи на Луната, и това са САЩ", заяви Брайдънстайн.

Вижте снимки от мисиите "Аполо" на Луната >> >> >>

Директорът на НАСА съобщи, че на Космическия симпозиум в Колорадо Спрингс той се е срещнал с 20 ръководители на национални космически ведомства по въпроса за завръщането на астронавти на Луната. САЩ ще играят водеща роля в това начинание.

Брайдънстайн припомни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поставил задачата пред НАСА не само да се завърне на Луната, но и да се задържи там. За тази цел ще бъде използвано международното сътрудничество и участието на частния сектор. На Луната са налични милиони тонове воден лед, който може да бъде използван за поддържането на живота на нашия естествен спътник. Ледът може да се използва и за получаването на въздух, както и в качеството на ракетно гориво.

Планът на американците е да пратят човек на естествения ни спътник до 2024 година, като това трябва да стане по време на евентуалния втори мандат на Доналд Тръмп. За целта към Луната ще се отправи ракетата SLS, която е базирана върху ракетните днигатели на американската совалка и нейните твърдогоривни спомагателни ускорители.

Първият полет на ракетата вече е търпял няколко отлагания, като засега е насрочен за юни 2020 година.

На върха на SLS ще стои космическият кораб Orion, който трябва да върне американците на Луната. Досега капсулата е извършвала един тестови полет, който е изпробвал безопасното ѝ завръщане на Земята. Вторият полет на Orion бе насрочен също за юни 2020 година, като трябваше да стартира от SLS. В началото на март от НАСА обявиха, че може да ползват услугите на някоя частна компания, заради забавянията със SLS.

Вижте как изглежда ракетата SLS и кораба Orion>> >> >>

Във втората си мисия Orion трябва да извърши безпилотен полет около Луната. Използването на услугите на частна компания, означава, че НАСА ще заложи или на Falcon Heavy, или на Delta IV Heavy - най-мощните американски ракети към този момент. Според слуховете агенцията ще избере Delta IV Heavy заради по-добра съвместимост.

Възможността НАСА да използва друга ракета, вместо SLS, означава, че първият полет на ракетата може да претърпи ново отлагане.

Експертите обаче посочват, че САЩ има техническият капацитет да прати астронавти на Луната до 2024 година, като проблемни са единствено финансите. Според анализаторите именно това е причината НАСА да потърси кооперация с други страни, което да намали финансовата тежест над американския бюджет.