Контраразузнавателните служби на САЩ отправиха предупреждение към американската космическа индустрия да предприеме мерки за сигурност по отношение на опитите на чуждестранни разузнавателни служби да откраднат техни изследвания и търговски тайни, за да подпомогнат космическите програми на своите собствени страни, предаде Ройтерс.

"Предвиждаме заплахите за този процъфтяващ сектор от икономиката на САЩ да нараснат", заяви служител на американското контраразузнаване, цитиран от Ройтерс , без да бъде назован. Той допълва, че "Китай и Русия са сред основните заплахи, идващи от чуждестранното разузнаване, за космическата индустрия на САЩ.

ФБР, Центърът за контраразузнаване и сигурност и Службата за специални разследвания към американските военновъздушни сили издадоха бюлетин от две страници, в който се казва, че неопределени чуждестранни субекти използват кибератаки и техники като стратегически инвестиции чрез съвместни предприятия и придобивки, за да се сдобият с достъп до американската космическа индустрия.

Предприетият ход е поредният опит на Вашингтон да повиши вниманието по въпроса, който отдавна тормози служителите на американското контраразузнаване и се е превърнал в негов основен приоритет, като се имат предвид милиардите долари, които американската космическа промишленост изразходва в процеса на конструирането на нови космически ракети и други технология.

Документът предупреждава компаниите да бъдат нащрек за молби за посещение в техните комплекси и за опити да бъде събрана поверителна информация по време на научни конференции. Упоменава се още, че служители на компаниите могат да бъдат подложени на риска да бъдат вербувани чрез оферти за пътувания в чужбина или за консултантска дейност и заплащане срещу предоставянето на неприкосновена частна информация.

На компаниите се препоръчва да се свържат с ФБР или службата за специални разследвания на ВВС на САЩ при най-малко съмнение, че са обект на чуждестранни интереси, а така също и да следят за "особени случаи" и да създадат програми за "вътрешна заплаха" като част от проверките на служители на отговорни длъжности за достъп до поверителна информация.

От години властите в САЩ говорят, че китайски хакери са се прицелили в ноу-хау в сферата на американските космически технологии, като са проникнали в компютрите на центъра за космически полети "Годард" и на лабораторията за реактивно движение на НАСА, както и в много компании в областта на авиацията, космическите полети и спътниковите технологии.

Ройтерс припомня, че през 2019 г. китайският гражданин Тао Ли беше осъден на 40 години затвор за заговор за незаконен износ на военна и космическа технология за Китай, включително устойчиви на радиация усилватели и вериги.

Китай обявява, че космическата му програма е за мирни цели, но военните представители на САЩ отстояват позицията, че космосът е ключово пространство във военната стратегия на Пекин. Тази година Вашингтон вече предупреди, че Китай си е поставил за цел до 2045 г. да се нареди до САЩ и дори да ги задмине на лидерската позиция в Космоса.