Стремежът на Китай към технологията за изкуствен интелект (AI) може да има големи последици за бъдещето на военното и икономическото съревнование между двете нации, предупреждават служители от Националния център за контраразузнаване и сигурност на САЩ (NCSC).

Според американското контраразузнаване е необходимо налагането на мерки, които да ограничат китайските инвестиции в западни технологични компании. По този начин ще се ограничи и течът на информация.

При администрациите на Тръмп и Байдън отношенията между Вашингтон и Пекин непрекъснато стават по-турбулентни. Американските агенции за национална сигурност, както и двете основни партии - Демократическата и Републиканската, смятат, че Китай представлява стратегическа заплаха за Съединените щати.

Изкуственият интелект заема особено важна роля в плана за икономическо развитие на Китай. Пекин работи по стратегия за развитие "Произведено в Китай 2025", която да превърне страната във водещ технологичен производител в света.

Изпълняващият длъжността директор на NCSC, Майкъл Орландо, заяви по време на пресконференция, че Съединените щати "не могат да си позволят да загубят надпреварата за разработване на нови технологии с Китай в ключови области като: изкуствен интелект, квантови изчисления, и разработка на полупроводници".

Орландо обаче спря да посъветва бизнеса да забрани китайските инвестиции или да препоръча други политики за обръщане на загубата на интелектуална собственост.

Според някои САЩ погазва принципите на отворения пазар, за да защити своята водеща геополитическа позиция. Вашингтон се старае да забави развитието на Китай, защото вижда в негово лице съперник.

Значението на изкуствения интелект е голямо, защото той има приложение не само в различните джаджи или сфери на урбанистично планиране. AI технологията може да се ползва за шпиониране и за военни цели. Тя може не само да управлява безпилотни дрони, но и да отгатва движенията на противника.