Американските военноморски сили планират да увеличат флота си за сметка на роботизирани кораби, предаде РИА Новости, цитирана от БНР.

В командването на ВМС на САЩ се опасяват, че големите съдове, на които служат стотици моряци, са уязвими за руски и китайски ракети.

По информация на "Нешънъл интерест" Вашингтон възнамерява да похарчи около 4 млрд. долара за десет големи безпилотни кораба и девет роботизирани подводници. Тези разходи може значително да се увеличат след оценка на структурите на армията, която трябва да приключи тази година.

Контраадмирал Ранди Крайтс заяви пред изданието, че новите роботизирани кораби ще имат и нападателни функции. Той отбелязва, че те ще бъдат по-малки по размери и по-автономни.

Освен това САЩ разработват нова ракетна фрегата, която ще бъде център за управление на флотилията безпилотни кораби и подводници. За създаването на първата от 20 такива фрегати се предвижда отпускането на 1,3 млрд. долара.

Към този момент американският флот също разполага с безпилотен кораб. Той се нарича Sea Hunter или "Морски ловец".

Вижте как изглежда Sea Hunter >> >> >>

Sea Hunter е част от програмата ACTUV, а ако тестовете бъдат успешни корабът може да стане нов клас разрушител. Дължината на плавателния съд е 40 метра, а за задвижването отговаря мощен дизелов двигател. Тегло му е 145 тона, като вместимостта на резервоарите също е 40 тона. Максималната скорост на безпилотния тестов разрушител е 50 км/ч. 

По данни на изданието The Verge корабът може да изпълнява задачите си и без човешка намеса. Sea Hunter първоначално е замислен като преследвач на подводници, но военните стратези посочват, че корабът би могъл да изпълнява много роли.

Плавателният съд разчита на радар и международна програма за проследяване на кораби, за да намира пътя си и да избягва други кораби.

Цената на Sea Hunter е е около 20 милиона долара, но дневните разходи по експлоатацията на кораба варират между 15 000 и 20 000 долара.

Флотът на САЩ обаче може да разработи нов клас безпилотен кораб, тъй като анализаторите на Пентагона останаха по-скоро недоволни от представянето на Sea Hunter.