САЩ изпраща 6 бройки от стелт изтребителя F-22 Raptor в Полша. Вашингтон планира да създаде нова бойна единица, наречена 90-та експедиционна изтребителна ескадрила. Тя ще включва самолетите от пето поколение и ще подкрепя мисията на НАТО за въздушна защита.

Вижте най-добрите снимки на F-22 Raptor >> >> >>

Тази мисия "ще осигури почти безпроблемен щит от Балтийско до Черно море, като гарантира, че съюзниците от НАТО са по-способни да пазят и защитават територията, населението и силите на Алианса от въздушна и ракетна заплаха", се казва в съобщението на щатските ВВС.

Има "50% увеличение на изтребителите, патрулиращи в небето на Източна Европа", заяви пенсионирания генерал от ВВС на САЩ Тод Уолтърс.

Освен "невидимия" F-22, НАТО е подсилило източния си фланг с F-15, F-16, F-18 и F-35.

Невидимият за вражеските радари F-22 ще може да атакува цели от по-далечно разстояние и получава по-широко ударно покритие и комуникационни технологии, които позволяват координация на групово нападение на цели звена изтребители в реално време.

F-22 той може да носи 8 200 килограма въоръжение, скрито в неговия корпус. Ако се използват пилони, то количеството на въоръжение нараства до 12 000 кг, което е една доста впечатляваща цифра. Максималната скорост е около 2400 км/ч.

Военните експерти считат F-22 за един от най-добрите и доказани изтребители от пето поколение в света. Досега те не са били базирани в Източна Европа.