Безпилотните апарати промениха начина, по който се води война. Самолети, управлявани дистанционно, разузнават и извършват прецизни удари. Малко известен безпилотен хеликоптер обаче е на път да постигне революция във възможностите на американския флот.

От 2000 година Northrop Grumman разработва MQ-8 Fire Scout. Дронът е проектиран да осигурява "ситуационна осведоменост", огнева поддръжка и да подпомага армията на САЩ в извършването на прецизни удари и операции.

До днес безпилотният хеликоптер е осъществил 6 200 полета и има 16 600 часа във въздуха. Добрите резултати карат Пентагонът да развие програмата. В следствие на това се появява новият MQ-8C Fire Scout. Според военните на САЩ той е следващото поколение автономен хеликоптер на ВМС.

Вижте как изглежда MQ-8C Fire Scout >> >> >>

Корпусът на MQ-8C Fire Scout е базиран на хеликоптера Bell 407. Кабината обаче е коренно променена и пълна с най-съвременната електроника и радари. Новият Fire Scout може да излита и каца автономно на всеки авиационен кораб и на неподготвени зони за кацане.

Това подобрение увеличава двойно обхвата и издръжливостта на дрона. капацитета за носене на полезен товар пък е три пъти по-голяма. MQ-8C вече е приключил с тестовете и очаква масово въвеждане във флота.

Интегрираните нови лазерни и радарни технологии позволяват на дрона да открива и унищожава вражески подводници, кораби и мини.

MQ-8C Fire Scout ще се превърне в безпилотния спасител на американския флот от вражески заплахи.